Sunday, July 8, 2007

Southland Tales

Kuigi minu blogi on 99% ulatuses spetsialiseerunud Jaapani draamadele, omab Richard Kelly "Southland Tales" minu silmis erilist tähendust. Olen selle filmi ilmumist oodanud juba üle 3 aasta, hoides end iga uudisega kursis ning nüüd paistab natuke valgust tunneli lõpust - väga usaldusväärsed allikad ütlevad et film ilmub Ameerikas 9. novembril. Alates 2004 aasta kevadest on film olnud minu oodatumate filmide listis kindel #1.

Mis on Southland Tales? See on Donnie Darko (minu lemmikfilm) lavastaja Richard Kelly järgmine üllitis. Sisu kandub 2008 aasta 4.juuli pidustustele LAs - ning nagu Kelly filmidele kohane on maailmalõpp lähedal. Võtmemängijad on amneesias märulistaar Boxer Santaros (The Rock), haikusid lugev endine pornotäht Krysta Now (Sarah Michelle Gellar) ning politseinik Roland Taverner (Seann William Scott) kellel on olemas kaksikvend. Ning nagu oleks sellest veel vähe, kõigesse on segatud veel neoMarxistid ning Saksa suurkorporatsioon Treer.

Teekond on olnud raske. Filmiti august-september 2005. Kevadel 2006 saadi kutse Cannes peavalikusse millest ei saadud keelduda ning film esilinastus festivalil 2006 mai. Film taoti maapõhja. Need kellele ei meeldinud tegid palju kõvemat häält kui need kellele meeldisid. Millegipärast olid Euroopa kriitikud palju positiivsemad kui Ameerika omad. Festivalilt loodeti saada hea levitamisleping. See kahjuks ebaõnnestus - lõpuks korjas Sony filmi ülesse. Kuid oli üks aga. Nõuti filmi lühemaks lõikamist - millegi Kelly nõustus. Kui Cannes verioon oli 2h40min siis lõplik kinoversioon tuleb natuke üle 2h. Pole hullu.

Filmile lisaks ilmusid eelnevalt välja 3 graphic novelit (ehk koomiksit), mille tegevus kandub paar päeva ennem filmiloo algust. Olen neist 2 esimest lugenud ning ühes asjas tuleb ehk kriitikutega nõustuda - tegu väga pretentsioonika looga. Kelly seda lugu küll selge peaga ei kirjutanud. Peale 2 koomiksi lugemist ei näe ma küll mingit moodust et kogu kompott lõpuks selgust saab, kuid see paneb mind rohkem filmi ootama.

Jään filmi ootama!

3 comments:

paranoiadisco said...

Olen isegi huviga jälginud selle projekti käekäiku. Ega sa öelda ei oska, kus neid koomikseid ka näha võib? Peab tellima kusagilt või on ka interneti sees neid näha?

Hauakaevaja said...

Oled kindel, et pikk ootamine kasuks tuleb? Pettumuse osaliseks võid veel nii jääda...:/

aenea said...

Ise tellisin, kuid olen lugenud et neid peaks ka kuskil internetiavarustes leiduma.

Praegu on ootusärevus natuke maha jahtunud, lihtsalt tahaks et film välja tuleb (sest seda juba nii kaua oodatud). Ja mis seal salata, minu filmimaitse on ka 3,5 aastaga muutunud. Hollywood ei kisu enam nii nagu vanasti. Kuid Southland ikka tõmbab.

Ja kui aus olla, siis teine koomiks niitis mind jalust. Tegu on nii "over the top" asjaga kui veel olla saab. Southlandi on segatud vist kõik ideed mis Kellyl pähe tuli. Olen lugenud, et Kelly tuli filmi idee peale sõpradega baaris juues - ning see ei üllata mind üldse. Uskuge mind - tegu on 10 korda segasema asjaga kui paistab. Ja veel üks asi - arvestades info hulka mida koomiksid annavad, ma ei tea kuidas saab filmi ilma koomikseid lugemata vaadata.

Paljud arvavad eksitavalt et tegu pooleldi muusikaliga. Tegelikult on filmis ainult 2 suuremat muusikalõiku - üks on Justin Timberlake lipsyncitud The Killeri lugu ja teine on Krysta Now "Teen Horniness is Not a Crime" (Sarah Michelle Gellar laulab, loo demoversioon on netist ka leitav).

Järgnev paragrahv sisaldab dialoogi SPOILEREID!!!!!

1
2
3

Üks asi mida ma koomikseid lugedes olen tähele pannud on selgete filmi onlinerite kasutus koomiksites- "nobody rocks the cock like Krysta Now", "but New York Times said god is dead", "scientists are saying that the future is going to be far more futuristic than they originally expected.". Natuke mage Kellyst.